Design the future


De toekomst is vloeibaar...
kneedbaar.
Waar wil je meer van?
Wat is van waarde?

Samen geven we vorm aan de wereld van morgen:

een échte participatiesamenleving, een circulaire, duurzame betekeniseconomie!

 


Wat is je verhaal

en hoe breng je het over?


Gemeente Hoorn geeft talent de ruimte door meer organische vormen van organiseren. Meer weten

Westfriese Bibliotheken begrijpt haar lezers, die elk een unieke belevingswereld hebben. Meer bekijken


Stel je voor.

Alles wat je je nú

– op dit moment –

kunt voorstellen...

kan de realiteit

van morgen zijn.

 

'If you can dream it, you can do it.'

Walt Disney

 

Design the future wil organisaties laten zien en ervaren wat de kracht is van creativiteit, verbeeldingskracht en voorstellingsvermogen.

Alles begint met visie. Met een idee, een fantasie, een ideaal. Een stip aan de horizon. Dat ideale plaatje, dat bedenk je niet, dat komt boven drijven. Als je in het bos wandelt, onder de douche staat of op de fiets zit, dan komt het voorbij. Het voelt heel fijn.

Misschien praat je er niet makkelijk over. Tenslotte leven we in een maatschappij waarin harde feiten, rationele beslissingen en economische belangen meer lijken te tellen dan (nu nog) vage vergezichten. 

Ik heb vooral respect en waardering voor mensen die hun dromen serieus nemen. Mensen die van betekenis willen zijn, die het goede willen doen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook een beetje voor de ander, de wereld.

 

'Verstand brengt je van A naar B, 
verbeelding brengt je overal.'

Albert Einstein

 

Een idee is in het begin altijd vaag, nog niet vastomlijnd. Dat komt pas als je het de ruimte geeft om te volgroeien. Je kinderen waren ook niet meteen af, ze hadden negen maanden nodig en een perfect afgestemde omgeving om 'baby' te worden.

Neem je dromen serieus, zo maken we de wereld met elkaar elke dag een beetje mooier.

 


In weak companies

the dreamers

are expected

to serve the planners.

 

In great companies

the planners

feel inspired

to serve the dreamers.

 

Simon Sinek

 


Ik ben Rosa Gerlach, de oprichter van Design the Future.

Als je een boodschap hebt die ertoe doet, als je echt van waarde wilt zijn, als je mensen wilt meenemen, draagvlak zoekt voor verandering... dan ben ik je vrouw.

Ik verander je organisatie, product of project in een merk waar mensen van houden. Waar ze bij willen horen. Ik help je aan een unieke look-en-feel, de juiste tone-of-voice. Ik maak ingewikkelde materie eenvoudig en inzichtelijk. Visueel. Aantrekkelijk.

Ik sta naast je als je groots durft te dromen. Dan kunnen we samen systemen ontwerpen die echt van waarde zijn. Workshops die mensen raken. Werkplekken die mensen tot leven wekken. 

We zijn tot zoveel meer in staat dan wat ze ons hebben laten geloven.


Een revolutionaire visie op onderwijs

Het creativiteitstijdperk, de betekeniseconomie, de participatiesamenleving. Ik word er blij van, als ik me voorstel hoe het zal zijn in een wereld te leven waarin we allemaal de beste versie van onszelf kunnen zijn. Ik geloof dat het mogelijk is. Ik geloof zelfs dat het de weg is naar duurzame wereldvrede.

Het is mogelijk als we het onderwijs omgooien. Zo eenvoudig is het. Natuurlijk, we kunnen ermee doorgaan onze kinderen klaar te stomen voor de ratrace. Maar het kan ook anders, er is een ander perspectief. De manier waarop we onze kinderen grootbrengen, heeft een enorme invloed op de toekomst. Als we onze kinderen een betere toekomst gunnen, dan is het noodzakelijk om ons onderwijs radicaal anders in te richten. Ben je nieuwsgierig?

Lees meer over het onderwijs van de toekomst.

 Reinventing

organizations

 

 

Eén individu kan een wereld van verschil maken. En wat dacht je van organisaties? Groepen mensen hebben een immense kracht. Als we het lef hebben om te STAAN voor onze principes, onze dromen, en we verbinden ons met anderen die daar ook in geloven, dan kunnen we samen bergen verzetten.

Ik ben een groot fan van het boek 'Reinventing Organizations' van Frederic Laloux. Toen ik dit boek een paar jaar geleden begon te lezen was het net of ik thuis kwam. Ik werd er zo blij van dat er wereldwijd tientallen organisaties zijn die al op deze wijze werken. 

Ik moet erbij vertellen dat ik me altijd een heel vreemde eend in de bijt heb gevoeld. Ik weet nog dat ik als kind heel vaak dacht 'Ja, maar wie zegt dat dat zo is?' en 'Dat is ook maar ooit door iemand bedacht!' Het verbijsterde me dat grote mensen gestopt leken te zijn met zelf nadenken. En dat we kinderen trainden om hetzelfde te gaan doen.

Langzaamaan ben ik het gangbare wereldbeeld gaan gedogen, wat kon ik anders, maar ik heb er nooit echt mee ingestemd. Het kan niet waar zijn dat het in deze wereld draait om:

• zoveel mogelijk geld verdienen;
• (in ieder geval meer dan de buurman);
• voldoen aan andermans verwachtingen;
• doen alsóf je gelukkig en succesvol bent.

Ondertussen maken we de aarde kapot en voeren we nog steeds oorlog. Hoe intelligent ben je dan echt?

De oplossing voor alle problemen op deze planeet is eigenlijk heel simpel. Het is een kwestie van anders kijken, kijken met je hart. 

Een korte samenvatting

Reinventing Organizations gaat over een nieuw (organisatie-)paradigma, een nieuwe manier om naar de wereld te kijken. De manier waarop je naar de wereld, naar organisaties, naar mensen kijkt, bepaalt namelijk hoe je handelt.

Als je bijvoorbeeld gelooft dat mensen niet deugen, dat ze lui zijn en dom en oneerlijk, dan is het noodzakelijk om strenge regels in te stellen en deze strikt te handhaven. Dit 'amberkleurige' wereldbeeld (ook vaak blauw genoemd) is al zo'n 1000 jaar oud, maar wordt ook vandaag nog vaak gehanteerd. Door de overheid bijvoorbeeld of door het onderwijs.

Als je gelooft dat mensen wel willen werken, maar dat je ze dan een beloning in het vooruitzicht moet stellen, dan stimuleer je competitie en geef je je topmensen flinke bonussen. Hier draait alles om winst (voor de aandeelhouders). Komt ook bekend voor, toch? Dit 'oranje' wereldbeeld is ruim 100 jaar oud. 

Mensen zijn belangrijker dan winst, hoor je wel eens zeggen. We moeten 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen', want anders maken we alles kapot. Organisaties met een groen wereldbeeld vinden samenwerken belangrijk. Zeggen ze. Als er een crisis is grijpen ze soms toch terug naar praktijken uit eerdere paradigma's. Echt veranderen is niet makkelijk.

De echte verandering, één van 180º, verschijnt pas bij 'evolutionair cyaan'. Het holistische wereldbeeld dat Frederic Laloux schetst breekt definitief met alle onethische praktijken. Hier draait het om drie principes:

  • Het evolutief doel, ook de 'bedoeling' of 'betekenis' genoemd.
  • Zelfsturing, échte zelfsturing, en dat is niet makkelijk! We zijn zó gewend het gezag buiten ons te leggen.
  • Heelheid! Misschien wel de belangrijkste. Dit gaat over echt helemaal jezelf mogen zijn.

Organisaties die naar deze principes leven (een Nederlands voorbeeld is Buurtzorg van Jos de Blok) veranderen de wereld. Ze steken met kop en schouders boven hun 'concurrenten' uit (want ze doen niet aan concurrentie), ze veranderen vaak de manier van werken in de hele sector, medewerkers zijn er super gemotiveerd en gelukkig. Deze organisaties geven werken en leven ZIN.


Inspirerend! Toch?

Ik ben benieuwd of het jou ook zo trekt, of je ook ontzettend nieuwsgierig bent naar hoe ze dat dan doen? Wat maakt dat deze organisaties moeiteloos medewerkers aantrekken (postzakken vol open sollicitaties), dat ze een magneet zijn voor klanten, dat alles moeiteloos lijkt te gaan... Hoe kan dat? Hoe werkt het en waarom doen we het niet overal?

Heb je dit soort vragen – of heel andere... bel me een keer of stuur een mailtje. Ik heb me er al behoorlijk grondig in verdiept, samen weten we meer. Ik denk graag met je mee!

 


De toekomst begint... op school

In het stuk hierboven (over Reinventing Organizations) kun je zien dat organisaties die op een heel hiërarchische manier zijn ingericht (met strenge regels en opgelegde normen) en organisaties die uitgaan van winst voor weinigen (en schade voor velen) enorm achterhaald zijn. We zijn als mensheid al veel verder! En toch werken veel organisaties nog op die manieren. Hoe kan dat? 

Deels heeft dit te maken met ons economische systeem, de politiek, de media, het patriarchale verleden. Alle paradigma's (tot cyaan) gingen uit van angst. Angst houdt mensen klein en zo blijft de macht waar deze 'hoort'.

Maar, we leven in de 21e eeuw! We hebben nu toch genoeg vrijheid om het anders te doen?

Ja, dat hebben we.

Maar er is één systeem dat kinderen dag in dag uit vertelt dat ze zich moeten aanpassen. Aanpassen aan een achterhaalde maatschappij, aan een oud paradigma. Op de meeste scholen is het leidende paradigma de formele hiërarchie. Blauw of amberkleurig. En de kinderen, die verzetten zich steeds heviger, met als gevolg nog meer druk. Terwijl die kinderen – daar ben ik van overtuigd – en vooral de kinderen die afwijken (!) JUIST zoveel verder zijn dan wij. Zij zijn al 'cyaan'!

Daarom staat het onderwijs zo onder druk.

Het is tijd dat we kinderen bevrijden uit ons dogmatische denken. 

Het is tijd dat we onze kinderen gaan koesteren. Natuurlijk kunnen we ze dingen leren, als zij daarom vragen. Als zij die behoefte hebben. Het is veel belangrijker dat we ze gaan volgen. Zij weten de weg naar morgen. Wij houden vooral angstvallig vast aan een oud, oud verleden.

En dat hoeft niet meer, want we leven in een nieuwe tijd.