Slechts 2% van de volwassenen

denkt in hoge mate creatief

(tegen 98% van de 3-jarigen)

 

Goh, dat is toevallig, dacht ik toen ik dat cijfer zag. Zou dat dezelfde groep zijn die we hoogbegaafd noemen? Zij zijn erin geslaagd hun verbeeldingskracht te behouden, ondanks ons schoolsysteem dat anders denken krachtig ontmoedigd. We moeten tenslotte allemaal dezelfde (achterhaalde) kennis en vaardigheden aanleren.

2% van de volwassenen kan nog écht out-of-the-box denken. Vaak tegen een hoge prijs, dat wel. De meeste zogenoemde hoogbegaafde volwassenen hebben niet zo'n leuke jeugd gehad en slagen er vaak ook niet in om een passende plek in onze samenleving te verwerven. Waarom niet? Omdat ze er niet in passen?

De meesten weten überhaupt niet dat ze hoogbegaafd zijn, sommigen voelen zich juist dom, omdat ze blijkbaar de enige zijn die zo kijkt. De rest doet gewoon keurig wat hoort! De rest heeft het afgeleerd zelf kritisch na te denken. We zijn allemaal getraind om op afroep het enige juiste (gewenste) antwoord te reproduceren. 

Dus laten merken dat je anders denkt? Je kop boven het maaiveld? Dat is heel gevaarlijk. Tel daar nog bij op dat de meeste hoogbegaafden een introverte persoonlijkheidsstructuur hebben. Ze zitten graag in de boeken (ja, nu maak ik er ook een karikatuur van, maar soms verheldert dat) en zijn er minder goed in om op de bühne te gaan staan.

Ze zijn niet zo gek op one-liners, want ze houden van nuance. En toch, en toch. Er zijn een paar gekken die het durven. Die hun leven hebben omgegooid en die het gewoon zijn gaan doen. 

Ik ben één van hen. En je mag me voor gek verklaren!

Tuurlijk, welkom. Mijn eigen kinderen doen het ook. Zij vinden school PRIMA. Ze zitten dan ook op 'gewone' scholen. Want ik respecteer hun keuze.

Maar ik weet OOK dat er kinderen zijn, heel veel kinderen, die DOLGRAAG op een school zouden willen zitten zoals ik die voor ogen heb. En ik weet ook dat hoe meer scholen er zullen verschijnen met een BINNENSTEBUITEN wereldbeeld, hoe mooier onze wereld zal zijn. 


Het stukje tekst hierboven ZOU moeten gaan over hoogbegaafdheid. En ik merk dat ik de héle tijd afdwaal. Dat ik het onderwerp steeds probeer te ontlopen. Dat ik de zinnen steeds weer ombuig naar het onderwijs. Ik geloof dan ook dat het onderwijs zoals ik het zie, VOORAL voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen noodzakelijk is. Zij lopen de grootste kans om binnen het huidige onderwijs uit te vallen. Bijna alle thuiszitters vallen binnen deze groep. 

Vervolgens geloof ik dat het voor ALLE kinderen fijner is. En voor alle leerkrachten, al zal het voor hen een enorme ontdekkingsreis en een transformatie betekenen. Daar is nog niet iedereen aan toe.

Uiteindelijk zal een ommekeer, een kanteling van het onderwijs naar een systeem dat uitgaat van groei, van ontwikkeling, van gelijkwaardigheid, authenticiteit, intrinsieke motivatie, creativiteit, ondernemerschap, idealisme, samenwerking, vrede en pure vreugde de hele wereld dienen. 

Het kan, het kan, het kan!  Waar wachten we nog op?